Jump to content


Photo

Formz wont open! Urgent help needed


  • Please log in to reply
37 replies to this topic

#21 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 01 February 2017 - 09:16 AM

Hi Pylon,

...Yesterday afternoon I completed a fresh installation of FormZ 8.5.6 Pro and Maxwell V4 on my machine.  This worked for a couple of hours and this morning I cannot open any model, or indeed a blank 'new' model.  FormZ hangs up on start up and freezes again. Again, I remove Maxwell from the plug in folder and it starts up fine. 

I will send you my old template file, which I have been using for years.  I don't have a particular project to send to you, the issue is happening on every project and each time I try an open FormZ!  Not great.

Pointer,

 

For quickest results, you should please send ONE project that is not working for you to Pylon so they can help with this...


  • qapedkat likes this

#22 pointer

pointer

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 39 posts
  • LocationMidlands, UK

Posted 01 February 2017 - 09:31 AM

HI Tech,

 

I have already sent Pylon my regular template model this morning, (based in UK so just waiting for Pylon to pick it up).  I'm back working on V3 which is running fine, I have a lot to get through today.

 

Thanks.



#23 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 01 February 2017 - 03:39 PM

Ok, sorry, just trying to help you get the relevant info to Pylon so they can get you some answers.   And if you only sent a Template, that may or may not be enough to repeat the problem.  

 

(If it is, great, but if not, Pylon may need to ask as well, which would delay your answers...)



#24 pylon

pylon

    Moderator

  • Moderators
  • 743 posts
  • LocationLos Angeles

Posted 01 February 2017 - 03:52 PM

Hi Pointer,

 

I have not been able to duplicate your issue on the computers here, but I do have a theory I'd like to test. Please try the following steps in exactly this order, using the Maxwell 3.2.1.7 plugin. (Let's stick to troubleshooting the 3.2.1.7 plugin for now.)

 

1. Discard (or rename) preferences as before

2. Launch formZ.

3. Select File>Open and open your FMZ template file.

4. When the "Material Hint definition previous version" dialog appears, click on the Update button.

5. Save the template immediately under a new filename.

6. Set your template file in FormZ prefs to this new template.

7. Restart formZ.

 

Does this allow formZ + Maxwell 3.2.1.7 to launch properly on your system?

 

 



#25 Andyb

Andyb

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 posts

Posted 21 February 2017 - 01:21 PM

AndyB,

 

Hmmm, sorry, no one else with any problems like this before.  Please try EXACTLY this:

 

Quit formZ and download the current version (and follow the directions on that page):

 

www.formz.com/update

 

Once Copied into place, launch formZ.  (Do not do anything else first.)  

 

If it does not launch, delete the autodessys folder.  Then relaunch (ok), and Quit.  Relaunch again.  Is it still OK?

 

And if that is now working -- are there any other specific steps that are necessary to make the problem return once more on your computer?

 

Tech, I have had a look at the updates link, however, it seams there is no windows 10 version? just windows 7 or 8? This might explain why it says win 8 during start up? (I'm on windows 10)

 

I'm still having problems, whenever I want to use Z I need to go into that folder and delete the autodesys file. I am reluctant to try the new release of form z as no doubt it will be full of bugs and I have a bunch of live jobs to handle.

 

Andy



#26 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 21 February 2017 - 08:58 PM

AndyB,

 

Which version of formZ exactly are you referring to?  (Version 7 will always show Windows 8 OS instead of v10 because it was created before Windows 10 was released, but version 8.5.6 (or newer) will show Windows 10 on the startup screen.)

 

You should first identify if this issue only occurs with Maxwell Render loaded (as was the case for Pointer), or if this occurs even with no Maxwell Render loaded.  If Maxwell is required, then PylonTechnical support should be able to help with this.  But if it occurs even without Maxwell Render loaded, then please continue. 

 

Following the steps ( 1-3 below) should only take about 15 - 20 minutes, so finish your deadlines if you can for now -- and then try those steps when you have time.  And please test exactly what we suggest so we can help most effectively:

 

1.  Quit formZ and download the current version (and follow the directions on that page):

 

www.formz.com/update

or:

http://forums.formz....now-available/

 

2.  Once Copied into place, launch formZ.  (Do not do anything else first.) 

 

3.  If it does not launch, completely Quit formZ, Delete the autodessys folder.  Then relaunch (ok), and Quit.  Relaunch again.  Is it still OK, or is it not launching after these exact steps?

 

(And maybe #4):  And if that is now still working -- are there any other specific steps that are necessary to make the problem return once more on your computer?

 

The previous instructions should be quick and simple to follow -- and should help identify and resolve issues.  You can try this using 8.5.6, or the WIP v8.5.7.  Both should work well in general, but again if you have ANY specifics, please send them, along with a file to support@formz.com so we can help directly.



#27 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 22 February 2017 - 09:49 AM

Hi Pointer (& AndyB),

 

Ah, ok, so now we are a bit confused.  Can you please clarify -- this does or does not have anything to do with the AutoDesSys folder, does it?  Or is it just the latest Maxwell Render Plugin that is needed to be adjusted in order to continue working properly?

 

It is very difficult to answer when given only partial information (especially when mixing "similar but different" information in the thread -- so if you can do and answer exactly what we are requesting, that will help us help you.  (Or if it is Maxwell Render only -- then Pylon can solve it for you.)

 

If you are getting the "hang immediately after the startup screen goes away"  -- then how long have you waited at the "grayed out screen" for formZ to finish starting up?  And if you just wait a couple minutes to see if anything eventually happens, does that change -- or stay the same with the grayed out screen?



#28 Andyb

Andyb

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 posts

Posted 22 February 2017 - 07:28 PM

Hi guys,

 

My issue was nothing to do with Maxwell. I randomly started to get the hanging screen as per my screen shot, I have no idea how or why... You gave me a work around, what was to delete the autodesys folder from the roaming apps file, and then start again.

 

I have the WIP file now, which has worked fine...so far. Just one note, why does it still say windows 8 during start up? (Im on win 10, I do have the correct version dont I?) whilst writing I did have another issue. During a crash a few weeks ago my desktop shortcut for form z vanished and also within the autodesys folder from the start menu, it only has layout in it... Its not a problem, just wondering if you have seen this before?

 

regards

 

Andy



#29 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 22 February 2017 - 08:28 PM

Hi Andy,

 

Right click on the formZ Pro.exe, choose Properties: Compatibility -- and make sure that is turned off:

 

comp.jpg

 

Is that the cause of reporting the older version?

 



#30 Andyb

Andyb

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 posts

Posted 23 February 2017 - 06:31 AM

Hi,

 

Thanks for the suggestion, I can confirm that compatibility mode was already tuned off...



#31 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 23 February 2017 - 07:51 AM

Hi Andy,

 

Ok, we have found a computer where this happens here too, we will investigate this and get it corrected.

 

Please try this:  RUN: dxdiag -- and post a screen capture of the System and Display Tabs so we can see what this indicates...



#32 Andyb

Andyb

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 posts

Posted 23 February 2017 - 09:36 AM

attached...

 

 

system.PNG display.PNG



#33 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 23 February 2017 - 12:58 PM

Hi Andy,

 

Ok, thanks again, we will adjust so that these properly reflect Windows 10 in this case.  ;)



#34 Andyb

Andyb

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 posts

Posted 23 February 2017 - 04:40 PM

Tech,

 

unfortunatelly the original problem is back again, did you manage to figure out what it is?

 

Andy



#35 Andyb

Andyb

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 posts

Posted 03 March 2017 - 02:33 PM

Guys,

 

i still cant open Z without first going into the roaming data folder and deleting the Autodesys folder... have you looked into this yet?



#36 Andyb

Andyb

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 127 posts

Posted 07 March 2017 - 01:53 PM

hello?

 

its still happening...



#37 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 08 March 2017 - 12:23 PM

HI Andy, 

 

Sorry for the delay in responding.  Have you tried uninstalling all versions of formZ and then reinstalling a fresh copy?  When you do reinstall the fresh copy, make sure you turn off all anti-virus software and/or firewalls as these can prohibit your computer from installing the necessary redistributable packages.  If you need a link for the download, please contact support@formz.com for this information.



#38 pylon

pylon

    Moderator

  • Moderators
  • 743 posts
  • LocationLos Angeles

Posted 09 March 2017 - 09:15 AM

Andy,

 

We recently assisted a user (Pointer) who might have been experiencing the same issue as you. In his case, Windows was displaying a pop up dialog on a second monitor behind formZ which could not be dismissed (except by disconnecting the second monitor), so formZ appeared frozen.

 

Even if you don't have two monitors attached, you might try the solution below, which corrected the issue for Pointer.

 

 

This is likely a Windows issue that has affected many users, not just those of formZ / Maxwell. In your case, having a second monitor attached appears to be making it impossible to click on the dialog that’s appearing behind the window (on the second monitor).

In the forum thread linked to below, you might try the steps outlined by user “BillGateFollower.” It seems that setting FOREGROUNDLOCKTIMEOUT to 0 has solved this issue for many users. (Write down the value it is set to currently, so you can revert if necessary.)
https://social.techn...w-how-to-modify
 

 






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users