Jump to content


Photo

form•Z 8.5.3 Update Released!


  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 03 February 2016 - 07:11 PM

We are pleased to announce that the formZ 8.5.3 update is now available.  This update includes a number corrections and enhancements to issues that were reported, including the addition of the FBX Translator, many Component improvements, better handling of Notes and Dimensions, many Performance improvements, Export Image: DWG no longer creates duplicate segments, a larger cursor option for high resolution displays, and more -- as noted in the attached PDF file:

 

Attached File  formZ 8.5.3 release notes.pdf   145.16KB   648 downloads


To Update formZ 8.5.0. 8.5.0.1, or 8.5.0.2, just use the formZ Help Menu: Check for Update command to automatically update your software.  
 
If you have any issues with the automatic updates, we will be releasing the "app only" updates from the link below tomorrow(or you can re-download 8.5.0.2 from there today):
 
http://www.formz.com/update
 
NOTE:  Please contact us at support@formz.com or start a new forum thread if you have any feedback or issues.
 
Enjoy!
 

  • etroxel, Alan Cooper, YogaBype and 1 other like this

#2 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 03 February 2016 - 07:50 PM

formZ Free and formZ Jr have both also been updated.  

 

Any of the corrections for formZ Pro that also affects these will be included automatically (but the addition of FBX is only for formZ Pro and formZ Jr -- not for formZ Free).



#3 Andre Conlledo

Andre Conlledo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 182 posts

Posted 03 February 2016 - 09:55 PM

Hello Z, I'm having trouble rendering with Maxwell and formZ 8.5.3. 

 

I didn't create a back-up for the older version of formZ and now I find myself wishing I had. I have to leave my computer rendering tonight! Where can I download an older version of formZ?



#4 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 03 February 2016 - 09:57 PM

 

If you have any issues with the automatic updates, we will be releasing the "app only" updates from the link below tomorrow(or you can re-download 8.5.0.2 from there today):
 
http://www.formz.com/update

 

Andre -- Please see this info from our first post -- quoted above.

 

Does that help?



#5 Andre Conlledo

Andre Conlledo

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 182 posts

Posted 04 February 2016 - 09:49 AM

Yes! Sorry Z... I had a panic attack last night. I was able to render and I am ready for my presentation.

 

I had to update Maxwell using the beta version I downloaded from the early-builds section. I lost the mapping on several objects but I was able to fix them without much hassle.



#6 kim

kim

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 88 posts

Posted 04 February 2016 - 12:09 PM

Does this update repair the problem with FZ and El Capitan where if you have a lot of notes on the model, FZ memory management stops working.



#7 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 04 February 2016 - 12:24 PM

Hi Kim,

 

Yes, the potential memory leak / performance issue when navigating a project with many notes is fixed with this update.   ;)



#8 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 04 February 2016 - 05:55 PM

One other issue related to this upgrade that is worth noting:

 

With formZ 8.5, OpenGL Multi-threading was released, increasing the Shaded Work and Shaded Full performance.  We found that there were a few combinations of video cards and OS X systems (on Macintosh only -- and perhaps more likely with add-on higher end nVidia cards) where a potential instability could arise.  As such, we have added an option in the Edit Menu: Preferences: OpenGL section allowing you to disable this feature (if necessary).

 

This is a fairly isolated case, but if you repeatedly receive a formZ crash log that indicates "OpenGL Multi" in the "crashed thread" (typically Thread 0), then you should disable this option in the preferences to solve the issue.


  • 3dworks likes this

#9 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 04 February 2016 - 08:16 PM

 

...NOTE:  Please contact us at support@formz.com or start a new forum thread if you have any feedback or issues.

 

Hi Robert,

 

We have created a new thread for your follow up question regarding the Large Cursor Preference item.  You can find this here:

 

http://forums.formz....immed-in-prefs/

 

(Note that to start a new thread, go to the Forum Section in which you want to post, and click the button from the upper right.)



#10 ASONE

ASONE

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 301 posts
  • LocationBoulder, Colorado, USA

Posted 04 February 2016 - 09:24 PM

Thanks for the updates!  Particularly components where I continue to have issues (prior to this update).  

 

Can you elaborate on Multi threading?  Is this for general modeling or only viewing, spinning, and moving the model around?  I spend 95% of time modeling (including texturing) and only 5% or less rendering...especially as of late for a variety of reasons, which meant I had to bail on the VRay beta testing.   :( 

 

This means single core processor speed is (or was?) of primary importance.  I am planning on upgrading my aging Mac Mini (finally!) next week to either an 27" iMac with the 4.0 GHZ quad core chip or a 6 core Mac Pro.  I have been debating the pros and cons of each machine, but multi threading might swing things in favor of the Mac Pro.   The iMac seems to be about 20-25% faster in single threaded performance so I had been leaning toward it.  Thanks for any input in advance.

 

 


FormZ PRO v8.5.  2017 iMac 4.0 GHz quad core i7 24MB RAM and a 2015 Macbook Pro quad core i7 16MB RAM, Modern Architecture in Boulder and Denver Colorado www.ASONEarchitecture.com 


#11 Chris lund

Chris lund

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 567 posts
  • LocationWestcliffe Colorado

Posted 05 February 2016 - 12:21 AM

SDK


Christopher Lund

Neurascenic - Industrial Design


#12 Alan Cooper

Alan Cooper

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 473 posts
  • LocationBuckinghamshire, UK

Posted 05 February 2016 - 04:10 AM

Issue persists where if tooltips delay is set to the default 1 sec, when reshaping, a digit can be ignored. I have just updated my main laptop to a more industrial Dell Precision M6700 so my hardware should be coping very well.

Steps to reproduce:

Draw a box.

Reshape an extrusion or cube etc by turning on the reshape tool by keyboard shortcut (I use P)

Mouse over a face of the box.

The face highlights.

Click on it and drag the mouse slightly so the action palette shows a positive increase.

Type 520 for example fairly quickly.

Sometimes 20 will be entered into the input palette instead of 520 and that will be the reshape amount instead of what was expected.


Edited by Alan Cooper, 05 February 2016 - 04:13 AM.

FZ8.5 pro with Renderzone on Windows 7 64bit.

Family Plan.


#13 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 05 February 2016 - 04:46 AM

People:  Glad you are liking the update!  :)
 
If possible, if you have a question or issue that is not directly related to the upgrade, if you can create a new thread for your question or issue, that would be preferred.  The Start New Topic button is located in the upper right corner of the forum topic page:
 
New Topic.jpg
 
Asone:  OPEN GL Multi-threading allows your graphics card to use all possible cores to improve the performance of the OpenGL Display, which affects the on-screen redraw speed of the Shaded Work and Shaded Full display modes so both navigating and displaying of modeling commands will be faster.  And from the PDF posted above:
 
OGL Multi.jpg
 
With regards to the machine upgrades, the iMac's work quite well, but if possible, if you can run some quick tests with something that is not as fast as you would like, you can then directly see the difference in speed for these tasks and make a more informed decision on which computer would be best for you.  In general, it is better to plan to upgrade your computer every 2-3 years, and spending less now so you can upgrade sooner will give you a faster machine in the long run.
 
Neurascenic:  Yes, thanks for the reminder, we are working on this!
 
Alan: Yes, not all issues could be addressed before this update was released, and the Tool Tip issue on some Windows computers is something that we are still working on.  Hopefully this can be addressed in the near future.


#14 Alan Cooper

Alan Cooper

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 473 posts
  • LocationBuckinghamshire, UK

Posted 05 February 2016 - 05:14 AM

Tech,

 

Ok, I will create a separate thread for any new issues, thanks!


FZ8.5 pro with Renderzone on Windows 7 64bit.

Family Plan.


#15 3dworks

3dworks

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 335 posts
  • LocationBerlin, Germany

Posted 07 February 2016 - 03:20 PM

One other issue related to this upgrade that is worth noting:

 

With formZ 8.5, OpenGL Multi-threading was released, increasing the Shaded Work and Shaded Full performance.  We found that there were a few combinations of video cards and OS X systems (on Macintosh only -- and perhaps more likely with add-on higher end nVidia cards) where a potential instability could arise.  As such, we have added an option in the Edit Menu: Preferences: OpenGL section allowing you to disable this feature (if necessary).

 

This is a fairly isolated case, but if you repeatedly receive a formZ crash log that indicates "OpenGL Multi" in the "crashed thread" (typically Thread 0), then you should disable this option in the preferences to solve the issue.

 

great to see a fix for those crashes, but i would have preferred opengl multithreading in FZ using all resources of my graphics card - an nvidia 980 ti. will it cause a big decrease in display render performance? i invested quite some money into getting the best card for my mac pro, and as far as i can tell from my working experience here, it is supported by almost every other graphics and video application, so should be by FZ.

 

EDIT: would it help to use "el capitan"? i am currently using latest version of "yosemite" on my macpro.

 

cheers

 

markus


Edited by 3dworks, 07 February 2016 - 03:22 PM.

3dworks visual computing + photography


#16 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 07 February 2016 - 05:04 PM

Hi Markus,

 

This is not a problem that should be encountered by a lot of people.  Are you having instability issues that are solved by disabling this option?

 

If so, please start a new thread and include all your details so we can follow up on that...



#17 David Lemelin

David Lemelin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 82 posts

Posted 08 February 2016 - 03:33 PM

Screen Shot 2016-02-08 at 3.26.56 PM.png Hi there, I'm having some trouble with the automatic update in FZ 8.5.0.2... 

 

The software sees the update, but is unable to run it... I'm not too certain what this problem is about. I have had this installation of FZ for quite a while now and never seen an issue with my application authorization before....

 

should I download from a different location instead?

 

 



#18 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 08 February 2016 - 03:38 PM

Dear David,

 

Sorry you are having trouble.  First please try what the message says -- re-register your software and make sure that it is registered properly.  Then try to update again.

If you have any further issues, you should delete your current installation (Mac) or Uninstall (Win) and download and install the full package from here:

 

http://www.formz.com...rmz_85_Pro.html

 

If you have any further issues, please start a new thread and include all your details so we can follow up on that...



#19 David Lemelin

David Lemelin

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 82 posts

Posted 08 February 2016 - 04:25 PM

that would be great, except the installation I have works fine and is registered and there is no hint of what I might be potentially looking for in terms of a faulty install.

 

Since my install is registered... how exactly would I re-register it?

 

 

Screen Shot 2016-02-08 at 4.25.13 PM.png



#20 Tech

Tech

    Moderator

  • Moderators
  • 4,110 posts

Posted 09 February 2016 - 09:25 AM

Dear David,

 

If you have any further issues, please start a new thread and include all your details so we can follow up on that...

 

Dear David,

 

Ok, we would like to help BUT we have already posted the above 6 times in this thread alone, including in bold directly to you.

 

Please start a new thread and we would be happy to help.






0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users